Wat het programma realiseert

De scope van het programma Medicatieoverdracht is aan de ene kant de zorginhoud, het implementeren van de kwaliteitsstandaard ‘Overdracht van Medicatiegegevens in de keten’. Aan de andere kant betreft het programma Medicatieoverdracht de de technische implementatie van de informatie-standaarden Medicatieproces 9, Labwaarden voor medicatie en Contra-indicaties en Overgevoeligheden. Lees hier meer over het fundament en inhoudelijke scope van het programma.

Kwaliteitsstandaard

Een nauwkeurige overdracht van medicatiegegevens tussen zorgverleners is nodig om patiënten en cliënten goede zorg te kunnen bieden. De kwaliteitsstandaard 'Overdracht van medicatiegegevens in de keten' omschrijft de verantwoordelijkheden van artsen, apothekers, verpleegkundigen en patiënten en vormt de basis voor goede farmaceutische patiëntenzorg.

Meer infoMeer info

Informatiestandaard Medicatieproces

In de informatiestandaard Medicatieproces 9 hebben diverse zorgsectoren gezamenlijk bepaald welke medicatie-informatie zij met elkaar uitwisselen, wat een betere vastlegging en uitwisseling van medicatiegegevens in de keten mogelijk maakt.

Meer infoMeer info

Informatiestandaard Labwaarden

De informatiestandaard Labuitwisseling regelt de uniforme digitale uitwisseling van laboratoriumgegevens, waardoor zorgverleners, patiënten, laboratoriumspecialisten en onderzoekers de gegevens eenduidig kunnen interpreteren. Dit vermindert fouten en bespaart tijd.

Meer infoMeer info

Informatiestandaard Contra-indicaties & Overgevoeligheden

De informatiestandaard CiO bevat duidelijke richtlijnen voor het registreren en uitwisselen van contra-indicaties en overgevoeligheden. Deze zijn opgenomen in medicatieoverzichten en cruciaal voor medicatiebewaking door voorschrijvers, toedieners en apothekers in alle zorgsectoren.

Meer infoMeer info

Zorgprocesafspraken

Om te zorgen dat de informatiestandaarden aansluiten bij het zorgproces en om uitwisseling in de keten te realiseren zijn in samenwerking met zorgprofessionals afspraken gemaakt. Het gaat onder andere om beleidsafspraken, verantwoordelijkheden, zorgprocesafspraken en eenheid van taal . De besluiten, goedgekeurd door alle sectoren, zijn bindend voor de deelnemende zorgverleners en leveranciers.

Meer infoMeer info

Technische Documentatie

Tijdens de ontwikkeling van de informatiestandaarden, zijn implementatieafspraken gemaakt tussen deelnemende leveranciers en het programma. Deze afspraken en de bijbehorende documenten zijn toegankelijk via een specifieke landingspagina voor leveranciers, inclusief implementatiehandleidingen voor elk onderwerp.

Meer infoMeer info

Functioneel ontwerp (MP9)

Het functioneel ontwerp van de informatiestandaard Medicatieproces 9 beschrijft de algemene werking en de toepassing in specifieke praktijksituaties. Het document detailleert hoe informatie wordt vastgelegd en uitgewisseld in concrete scenario's, met een focus op de betrokken personen en systemen.

Meer infoMeer info

Functioneel ontwerp lab

Het functioneel ontwerp van de informatiestandaard Lab is nog in ontwikkeling en beschrijft de algemene werking en de toepassing in specifieke praktijksituaties.

Meer infoMeer info

Functioneel ontwerp CIO

Het functioneel ontwerp van de informatiestandaard CIO is nog in ontwikkeling en beschrijft de algemene werking en de toepassing in specifieke praktijksituaties.

Meer infoMeer info