Veelgestelde vragen

Hoe kunnen we jou helpen?

Categorieën

Wat is het doel van het Programma?

Het programma Medicatieoverdracht werkt aan goede,complete elektronische overdracht van medicatiegegevens. Voor een actueel encompleet medicatie-overzicht voor iedere zorgverlener en iedere patiënt.

Programma

Wat is de scope van het Programma?

De scope van het programma Medicatieoverdracht is aan de ene kant de zorginhoud, dus het implementeren van de ‘Richtlijn Overdracht van medicatiegegevens in de keten’. Dit doen we door een deel van de zorginhoud te verbeteren, bijvoorbeeld daar waar het gaat om medicatieverificatie op basis van risico-inschatting of hoe we omgaan met kwetsbare patiënten en de wettelijk vertegenwoordiger.

Aan de digitale kant betreft het programma Medicatieoverdracht de implementatie van de informatiestandaarden Medicatieproces, Labwaarden voor medicatie en Contra-indicaties en Overgevoeligheden voor de elektronische overdracht van medicatiegegevens. Hierbij werken we aan het verder uitbreiden van het digitaal receptenverkeer, het digitaal beschikbaar hebben van een actueel en compleet medicatieoverzicht en het digitaliseren van de toedienlijst.

Programma

Welke aanpak heeft het Programma?

De komende jaren wordt in 10 stappen toegewerkt naar een actueel en compleet overzicht van medicatiegegevens: voor zowel zorgverlener als patiënt. Voor de implementatie van de richtlijn werkt iedere sector met een eigen sectorplan. Hierin staat hoe de sector het zorginhoudelijke deel van de richtlijn implementeert.

Als uiteindelijk resultaat geldt dat:
• zorgverleners voldoen aan de nieuwe richtlijn ‘Overdracht van medicatiegegevens in de keten’
• hun registratiesystemen, waar de informatiestandaarden voor medicatieoverdracht zijn ingebouwd, de zorgverleners ondersteunen.

Meer over het stappenplan ga naar: Het 10-stappenplan - Samen voor Medicatieoverdracht

Programma

Welke sectoren doen mee aan het programma?

De feitelijke medicatieoverdracht speelt zorgbreed; het is dan ook het hele werkveld dat het programma Medicatieoverdracht initieert en zich daarvoor inzet. Dat is uniek. Dat veld bestaat uit 24 koepelorganisaties vanuit 10 zorgsectoren, ruim 75 softwareleveranciers en ruim 16.000 zorgaanbieders. Zij allen zeggen samen de richtlijn ‘Overdracht van medicatiegegevens in de keten’ te gaan implementeren. Ook het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Patiëntenfederatie Nederland en Zorgverzekeraars Nederland doen mee.  

Programma

Wat is de Kickstart?

De Kickstart Medicatieoverdracht is de fase van het programma waarin de informatiestandaard Medicatieproces 9 in beperkte setting wordt getoetst. Hiervoor heeft het ministerie van VWS subsidie beschikbaar gesteld.

Samenwerkingsverbanden Zorgaanbieders in West-Friesland en Rijnmond zijn samen met regionale ondersteuningsorganisaties (RSO’s) gestart met de implementatie van medicatieoverdracht. Zij delen opgedane kennis en ervaring met de zorgsectoren en softwareleveranciers. Zo wordt goed voorbereid op implementatie in andere regio’s.

Ga voor meer vragen over de Kickstart en alle reeds gestelde vragen en antwoorden over de Kickstart naar: FAQ'S Kickstart - Samen voor Medicatieoverdracht

Eerste implementatie (Kickstart)

Welke ziekenhuizen doen er mee aan de Kickstart?

In de regio Rijnmond doet het Erasmus Universitair Medisch Centrum Rotterdam aan de Kickstart. In de Regio Friesland neemt Stichting Antonius Zorggroep (Sneek) deel aan de Kickstart. Beide ziekenhuizen hebben Chipsoft als EPD leveranciers.

Eerste implementatie (Kickstart)

Welke andere zorgaanbieders doen er mee aan de Kickstart?

In de samenwerkingsverbanden in deze regio’s nemen in totaal 13 zorgaanbieders, 10 verschillende zorginformatiesystemen en 3 PGO’s deel.

In de regio Friesland werkt penvoerder Wij zijn GERRIT (RSO) met de deelnemende zorgorganisaties: Stichting Antonius Zorggroep (Sneek),Gezondheidscentrum Makkum, Apotheek De Dokkumer Wâlden, Stichting Alliade, Stichting Geestelijke Gezondheidszorg Friesland, Stichting Patyna. De XIS-softwareleveranciers zijn: CGM, FarMedvisie, Chipsoft, CareConnections en Medimo, de PGO-leveranciers zijn: Zorgdoc, Medxpert en Quli.

In de regio Rijnmond werkt penvoerder Stichting RijnmondNet(RSO) met de deelnemende zorgorganisaties: Erasmus Universitair Medisch Centrum Rotterdam, Huisartsenpraktijk Emmapark, Huisartsenpraktijk Bender, Apotheek Pijnacker Centrum, Poli-apotheek Sint Franciscus Gasthuis, Stichting Laurens, Stichting Star-shl. De XIS-softwareleveranciers zijn: CGM, FarMedvisie, Chipsoft, Smartmed, MicroHis, en Asolutions, de PGO-leverancier is: Zorgdoc.

Eerste implementatie (Kickstart)

Hoe kan ik als zorgaanbieder deelnemen aan het programma?

Deelname aan het programma verloopt via de sector(en). Voor meer vragen over nu al aansluiten neem dan contact met ons op.

 

Programma

Hoe kan ik als Leverancier deelnemen aan het Programma?

Vul het aanmeldformulier in voor deelname of neem voor meer informatie over het programma contact op met ons op.

Programma

Meer vragen over het Landelijk programma?

Ga voor nog meer vragen en antwoorden over het landelijk programma naar: FAQ'S Medicatieoverdracht - Samen voor Medicatieoverdracht

Ga voor nog meer vragen en antwoorden die betrekking hebben op leveranciers, en het Validatieloket naar: FAQ's ICT-leveranciers - Samen voor Medicatieoverdracht

Ga voor meer vragen en antwoorden over het programma voor zorgaanbieders naar: FAQ's Zorgaanbieders - Samen voor Medicatieoverdracht

Ga voor meer vragen en antwoorden over de generieke voorzieningen van VZVZ naar: Veelgestelde vragen | VZVZ

Programma
Geen resultaten
Helaas zijn er geen resultaten gevonden voor je zoekopdracht. Neem contact met ons op en wellicht kunnen wij je verder helpen.
Contact opnemen
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Feedback? Vragen? Ideeën?

Neem contact met ons op! Voor vragen over medicatieoverdracht binnen de medisch specialistische zorg, neem contact op met het sectorteam MSZ via het contactformulier of medicatieoverdracht@nvza.nl. Volg ons ook op LinkedIn om de laatste updates en informatie te ontvangen. Wij zijn er om jou te ondersteunen!.

Verstuur
Bedankt voor je bericht! We nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Oeps! Er ging iets mis. Probeer het opnieuw.