Over het programma

Het programma Medicatieoverdracht stimuleert en faciliteert alle deelnemende sectoren om te komen tot actuele en digitale uitwisseling van medicatiegegevens. Het programma wordt, in opdracht van VWS, gecoördineerd vanuit Nictiz. In tien stappen werken alle partijen samen aan een actueel en compleet overzicht van medicatiegegevens: voor zowel zorgverlener als patiënt. Voor de implementatie van de richtlijn heeft de sector MSZ een eigen sectorplan. Op deze informatiepagina is diepgaande informatie over de verschillende onderdelen van het programma te vinden.

De basis

De kwaliteitsstandaard ‘Overdracht van medicatiegegevens in de keten’ vormt de basis van het programma Medicatieoverdracht en regelt de uitwisseling van medicatiegegevens in de zorgketen. De benodigde basisset medicatiegegevens is uitgebreid. Naast voorgeschreven en verstrekte medicatie wordt ook het gebruik en de toediening gedeeld in de keten.

Lees meerLees meer

Wettelijk kaders (EHDS/Wegiz)

Medicatieoverdracht is een prioriteit in de meerjarenagenda van de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz), die gegevensuitwisseling tussen systemen bevordert voor efficiëntere zorg. Nederland, voorloper in standaardisatie, sluit met de Wegiz grotendeels aan bij het Europese voorstel voor digitale gegevensuitwisseling in de zorg (EHDS).

Lees meerLees meer

Deelnemers

Medicatieoverdracht is een uniek programma gesteund door 24 koepelorganisaties uit 10 zorgsectoren, meer dan 16.000 zorgaanbieders (instellingen) en 75 softwareleveranciers. Samen streven zij naar een actueel en compleet medicatieoverzicht: voor zowel zorgverlener als patiënt.

Lees meerLees meer

Aanpak: 10 stappenplan

In 10 stappen werken alle sectoren in de zorg aan een actueel en compleet overzicht van medicatiegegevens. Op basis van dat overzicht kan medicatieverificatie en risico-inschatting plaatsvinden. De volgorde van deze 10 stappen is bepaald op basis van de startsituatie, de samenhang en de impact.

Lees meerLees meer

Begrippenlijst

In het programma Medicatieoverdracht is het essentieel dat alle zorgverleners dezelfde terminologie hanteren om eenduidige communicatie te waarborgen en verwarring te voorkomen. Een uitgebreide uitwerking van deze terminologie is beschikbaar via deze begrippenlijst.

Lees meerLees meer

Randvoorwaarden en generieke functies

Het programma Medicatieoverdracht gebruikt bestaande voorzieningen zoals ZORG-AB voor adressering en UZI-pas voor identificatie. Mitz stelt patiënten in staat hun toestemming te beheren, waardoor de gegevensuitwisseling efficiënt en veilig verloopt.

Lees meerLees meer

Eerste implementatie 'Kickstart'

De eerste implementatiefase van de richtlijn medicatiegegevens begint met de 'Kickstart' in twee regio's. Stappen 3 tot 6 uit het 10-stappenplan worden geïmplementeerd. Dit proces, dat loopt tot oktober 2025, omvat samenwerking tussen geselecteerde softwareleveranciers, zorgaanbieders en patiënten.

Lees meerLees meer

Business impact Analyse

Voor de sector Medisch Specialistische Zorg is een Business impact Analyse (BIA) opgesteld om inzicht te krijgen in de kosten, baten en haalbaarheid van de implementatie van medicatieoverdracht.

Lees meerLees meer

Maatschappelijke kosten-batenanalyse

Het rapport benadrukt de positieve baten van de herziene richtlijn Medicatieoverdracht. Voor zorgprofessionals betekent dit – bij een correcte implementatie - efficiëntere werkstromen en minder fouten, terwijl patiënten een betere medicatieveiligheid genieten.

Lees meerLees meer

De basis van medicatieoverdracht

De kwaliteitsstandaard 'Overdracht van Medicatiegegevens in de keten' omschrijft de verantwoordelijkheden van artsen, apothekers, verpleegkundigen en patiënten. De benodigde basisset medicatiegegevens is uitgebreid. Andere verbeteringen zijn, dat naast voorgeschreven en verstrekte medicatie, geneesmiddelen die iemand al gebruikt ook worden geregistreerd. Ook nieuw is een risico-inschatting door de arts en apotheker. De kwaliteitsstandaard regelt de uitwisseling van medicatiegegevens in de hele keten: van huisartsenzorg, apotheken en ziekenhuizen tot publieke gezondheid, verpleeghuiszorg, thuiszorg, trombosediensten, mondzorg en patiënt.

Meer info