Zorgprocesafspraken

Om te zorgen dat de informatiestandaarden aansluiten bij het zorgproces en om uitwisseling in de keten te realiseren zijn in samenwerking met zorgprofessionals afspraken gemaakt. Het gaat onder andere om beleidsafspraken, verantwoordelijkheden, zorgprocesafspraken en eenheid van taal . De besluiten, goedgekeurd door alle sectoren, zijn bindend voor de deelnemende zorgverleners en leveranciers.

Werkprocesafspraken, gebruikerseisen en -wensen

Naast de kwaliteitsstandaard en de informatiestandaarden zijn er concrete afspraken nodig over hoe zorgverleners samenwerken in de keten op het gebied van medicatie. Daarvoor hebben zijn kernteams in het leven geroepen. In de kernteams zitten vertegenwoordigers van alle tien zorgsectoren die deelnemen aan het programma Medicatieoverdracht. Deze kernteambesluiten zijn geaccordeerd door alle zorgsectoren die met medicatie te maken hebben en gelden daarom voor alle zorgverleners in die sectoren.

Meer info

 

Gebruikerseisen

Een deel van de kernteambesluiten moet ondersteund gaan worden door de software omdat ze anders niet te implementeren zijn. Deze hebben we vertaald in gebruikerseisen die de leveranciers meenemen bij het inbouwen van de informatiestandaarden. Onderstaand zijn de 15 gebruikerseisen per processtap beschreven.

Voorschrijven

1.    De voorschrijver voert de medicatiebewaking uit voordat de medicatieafspraak verstuurd en/of benaderbaar gemaakt wordt zodat andere zorgverleners ervan uit kunnen gaan dat op de voorgeschreven medicatie medicatiebewaking is uitgevoerd.

2.    Wanneer de voorschrijver andermans medicatieafspraak stopt of wijzigt, stuurt het XIS automatisch de stop-medicatieafspraak naar het XIS van de voorschrijver van de originele medicatieafspraak zodat de zorgverlener geen handmatige handelingen hoeft uit te voeren en er geen afhankelijkheid is als een voorschrijver op dat moment niet (meer) werkzaam is op die afdeling/praktijk.

3.    Bij het wijzigen van een medicatieafspraak krijgt de voorschrijver optioneel de mogelijkheid van het XIS om een reden van wijzigen in te vullen maar is de voorschrijver niet verplicht om deze reden in te vullen.

4.    De voorschrijver die een eigen of andermans medicatieafspraak expliciet stopt, is verplicht om de reden van stoppen in te vullen. Een uitzondering hierop zijn de Medisch Specialistische Zorg (MSZ),Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) en verpleeghuizen met een eigen medische dienst, waar de reden van stoppen alleen verplicht is in de ambulante setting.In de klinische setting en in spoedeisende situaties vult de voorschrijver de reden van stoppen alleen in, indien dit relevant is om uit te wisselen in deketen. Dit is aan de voorschrijver om in te schatten.

5.    De voorschrijver die toedientijden in de medicatieafspraak meestuurt, beschouwt deze toedientijden standaard als flexibel zodat er van afgeweken kan worden door de apotheker en patiënt tenzij er exacte toedientijden nodig zijn en hier niet van afgeweken kan worden. Toedientijd 'flexibel' is de default optie in het XIS.

6.    De voorschrijver kan de laatste medicatieverstrekking(en) inclusief de onderdelen van de verbruiksduur, het aantal en de afleverdatum opvragen om hieruit zelf af te leiden wanneer de volgende rolwissel is en dit gebruiken om een afweging te maken of de nieuwe/gewijzigde medicatieafspraak per direct moet ingaan of kan wachten tot de volgende rolwissel.

 

Verstrekken

7.    De apotheker die toedientijden in de toedieningsafspraak vastlegt, beschouwt deze toedientijden standaard als flexibel zodat er van afgeweken kan worden door de voorschrijver, toediener en patiënt tenzij er exacte toedientijden nodig zijn en hier niet van afgeweken kan worden. Het kenmerk flexibel of exact wordt automatisch overgenomen uit de MA naar de TA. Indien er geen toedientijden staan ingevoerd in de MA, dan zijn ze per default flexibel in de TA. Indien het om exacte toedientijden gaat, dan worden deze toedientijden ook automatisch overgenomen van de MA naar de TA. Een apotheker heeft de mogelijkheid om toedientijden aan te passen in de TA en om het kenmerk exact/flexibel aan te passen.

8.    Het versturen van de toedieningsafspraak vindt plaats volgens de specificaties van de transactie ‘sturen afhandeling medicatievoorschrift’ van de informatiestandaard Medicatieproces 9. Devoorschrijfsystemen ontvangen de ‘transactie afhandeling medicatievoorschrift’,de verwerking (het opnemen in het dossier) is optioneel.

9.    De voorschrijver maakt bij accorderen van de voorstel medicatieafspraak (VMA) een aangepaste medicatieafspraak aan. Het XIS maakt het inzichtelijk voor de zorgverlener, die de VMA heeft gestuurd, dat er een nieuwe mutatie is binnen de MBH dat dezorgverlener kan concluderen dat de VMA is afgehandeld en/of dat er een nieuwinzicht binnen de MBH is.

10. Het XIS maakt het inzichtelijk voor de zorgverlener, die een voorstel verstrekking verzoek (VVV) stuurt, dat er een nieuwe mutatie is binnen de MBH (VV), zodat de zorgverlener kan concluderen dat de VVV is afgehandeld en/of dat er een nieuw inzicht binnen de MBH is.

 

Toedienen

11. Indien er wordt toegediend buiten de vastgestelde marge wordt er een alert gegeven (puur ter attentie), welke het proces niet blokkeert.

12. indien er wordt toegediend buiten de vastgestelde marge wordt er een alert gegeven (puur ter attentie), dat niet het proces blokkeert.

13. De toediensoftware moet het mogelijk maken om een overzicht op te halen/creëren van patiënten met bijbehorende(exacte/flexibele) toedientijden om bijvoorbeeld een planning/route tijdens een dienst te kunnen maken, mits de betreffende zorgverlener een behandelrelatie met die patiënten heeft en geautoriseerd is.

14. Bij insuline, rivastigmine pleisters, fentanylpleisters en scopolamine pleisters het poppetje wordt getoond aan de zorgverlener. Het invullen van het poppetje is niet verplicht: de zorgverlener heeft de mogelijkheid om een locatie te kiezen waar het medicament is toegediend, maar kan het poppetje ook wegklikken indien de locatie niet relevant is. Dit is aan de zorgverlener om in te schatten.

 

Trombose zorg

15. De 0-dosering van de vitamine K-antagonist is zichtbaar op verschillende weergaven van de toedienlijst wanneer de 0 onderdeel is van het wisselend doseerschema of wanneer het wisselend doseerschema tijdelijk aangepast is naar 0 en de medicatieafspraak wel doorloopt

Werkproceseisen

Naast de zorgprocesafspraken en de gebruikerseisen zijn er ook werkproces afspraken gemaakt die de deelnemende zorgverleners implementeren. Deze zogenaamde werkproceseisen hebben we uitgewerkt in het implementatiehandboek zorgaanbieders.

Lees meer